loading

WelkomSoufiane Moussouli

Theatermaker & Acteur

Download Resume

ACHTTIEN
Productie: Het Zuidelijk Toneel
Regie : Bram Jansen
Periode : 2019 t/m 2020

Regisseur Bram Jansen en zijn team doen een poging om het systeem achter het migratievraagstuk in kaart te brengen. Ze spraken hiervoor met achttien mensen uit de ‘vluchtelingenketen’: van hulpverleners tot rechters, van maatjes tot sceptici en van statushouders tot jongeren die in illegaliteit leven. 

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken Bram Jansen en acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk de grenzen van empathie. Een cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. 

Geen links of rechts betoog. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld. 

Foto door Bart Grietens

Lange tijd blijft actrice en radiomaker Serin Utlu buiten schot. Ze deelt, als ze haar koptelefoon even afzet, haar gedachten wel met publiek en medespelers, maar de eerste negentig minuten heeft zij de controle over de podcast die hier live in het theater wordt gemaakt. Maar dan bevraagt Fallouk waarom zij eigenlijk in een oranje hesje met een bordje met ‘refugees welcome’ in haar handen op het Centraal Station ging staan: ‘Heb jij soms last van je geweten?’